Ave René

Ave René

Komedie van Hilda Vleugels

voor 4 dames, 4 heren

DECOR

Zaal in historisch museum, afdeling "Het Romeinse Rijk"

PERSONAGES

De beelden
CLAUDIUS: keizer van Rome, stottert, heeft lichte tic met hoofd
AGRIPPINA: keizerin, vrouw van Claudius, is dominant
NERO: aangenomen zoon van Claudius, komische figuur met lauwerkrans en harp
MAXIMA: Vestaalse maagd
BOBELIX: ruige Germaan
De mensen
RENE: zaalwachter
MAGDA: poetsvrouw
ANS: leerkracht geschiedenis

OPVOERINGEN

2014 - De Bloeiende Wijngaard - Opwijk
2014 - Proarte - Middelkerke
2014 - De Sally's - Merelbeke
2015 Niet versagen - Hansbeke
2015 - De lustige vrienden - Blankenberge 
2015 - Tejatergroep Black-Out - Kontich
2015 - Sienjaal - Steenhuffel
maart 2023 - Cenakel - Oostende

KORTE INHOUD

René, suppoost in het historisch museum, voelt zich uitgeblust. In zijn job is zo weinig te beleven. Af en toe praat hij tegen de beelden van Claudius, Agrippina, Nero en Maxima de mooie Vestaalse maagd. René is danig geïnteresseerd in de geschiedenis van het Oude Rome. Was hij toe maar geboren. Zijn leven zou boeiender geweest zijn.

De beelden horen zijn verzuchting. Een boeiender leven? Zouden zij daar hun vriendelijke suppoost niet kunnen bij helpen? En ze brainstormen. Wat maakt het leven boeiend? Feesten? Schransen?... De Vestaalse flapt het er uit: een vrouw natuurlijk! En de beelden besluiten zich in René's fantasie als levende beelden te manifesteren.

Daarop komt Ans binnen, een kordate leerkracht geschiedenis. Zij wil in de Romeinse zaal haar leerlingen een aanschouwelijke les geven over het Oude Rome. René wordt verzocht om daaraan mee te werken. De beelden zien in Ans meteen een potentieel lief voor René. Maar er is ook nog een poetsvrouw die René bereidwillig ter zijde staat. Als René de Romeinse paardenrennen illustreert, wil ze zelfs paard spelen. Aan wie zullen ze René koppelen?

Bij de voorbereidingen en repetities voor de model-les zwaait Ans de plak. Tegen de zin van René laat ze het beeld van Maxima tijdelijk naar de Germaanse zaal afvoeren. En dat terwijl René een beetje verliefd was op zijn Vestaalse maagd. In René's fantasie (gestuurd door de beelden) komt ze evenwel terug... met een verloofde: de ruige Germaan Bobbelix.

Tijdens de vele verwikkelingen in het museum is René's leven al heel wat boeiender. En mede dank zij de Romeinse beelden zal zijn verdere leven ook boeiender worden.


.De volledig tekst van "Ave Renée" mag van het internet gedownload worden. Bij opvoering dient men enkel bij SABAM aangifte te doen. "Ave René" is ook verkrijgbaar bij Opendoek.

Heb je nog vragen?

Of wens je iets mee te delen?

Gebruik dan het contactformulier